Turgay Coşkun

Kanun Sanatçısı Turgay Coşkun’un Kendi Ağzından Kısa Hikayesi

Turgay Coşkun Kimdir?’ sorusu gençlik yıllarımda şöyle şekillenmeye başladı:

Daha 4 yaşındayken babam Fikret COŞKUN, abim Ertuğrul ile bana türkü söyletirdi. Tabi benim daha aklımın böyle şeylere ermediği dönemlerdi. Babam bizden o sıralarda İzzet ALTINMEŞE’nin çok tanınmış Azerbaycan halk mahnısı ”Size Selam Getirmişem” parçasını okumamızı istemişti. Abim hemen okumaya başlamış. Sıra bana geldiğinde ben önce eserin girizgah sazının sesini ağzımla taklit edip sonra sözleri okumuşum. O sırada bizi dinleyen halam Gülhane Hanım babama dönüp, ”Bu çocukta bir şey var abi baksana Türkünün önce sazını çalıp sonra okuyor”  demişti. Tabi o dönemler ailemizde ne saz çalan ne de türkü söyleyen var.

Daha sonra Babam, önce abimi  ardından beni Mandolin kursuna gönderdi. Ben Mandolin öğrenirken bile hocanın öğrettiklerinin dışında Elazığ Harput Türkülerini ve güncel şarkıları Mandolinle çalıyordum. Bu böyle devam etti. Daha sonra Babam kendisine cümbüş alıp öğrenmeye başladı ve Elazığ Harput Kültür Derneğinde Kürsübaşı meşklerine, fasıllara katılmaya başladı. Bu meşklere ara sıra  abim ve bende katılıyorduk. Sonrasında 1993 yılında Babamın bir  iddiaya girip yaptığı Kanun sazını elime alıp çalmam Kanun sanatçısı olarak kariyerimin başlamasına sebep oldu.

TÜRK HALK MÜZİĞİ KARİYERİ

Türkiye’nin usta Kanun sanatçılarından biri olan Turgay Coşkun; bilinen Kanun çalım tekniklerinin dışına çıkarak, Kanun ile kendine özgü bir çalım tekniği uygulayarak müzik dünyasında ismini duyurdu. Geleneksel Türk Halk Müziği alanında yaptığı çalışmalarla Kanun sazındaki ustalığını gösterdi. Üniversite yıllarında Erzurum’da okurken, Radyo evinde Kanun sanatçılığı yapan Turgay Coşkun, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korusunun açmış olduğu sınavı kazandı ve Ankara’da kanun sanatçısı olarak göreve başladı. Kariyeri boyunca Geleneksel Türk Halk Müziği alanında Kanun sanatçılığı yapmaya devam eden Turgay Coşkun çeşitli gruplar ile birlikte caz, pop ve etnik müzik gibi birçok farklı müzik türünde de çalışmalar yaptı. Özellikle Kerkük müzikleri üzerine çalışmalar yapıp türküler derledi. Opera Sanatçısı İhsan EKBER ve Radyo sanatçısı Ahmet TUZLU ile birlikte “Türkmen Üçlüsü” İsimli Grubu kurup birçok ilde Kerkük müziğinden örnekler sergiledi.

Kanun sanatçısı Turgay Coşkun yurtiçinde ve yurtdışında birçok konser verdi ve festivale katıldı. 2008 yılında Pekin Olimpiyatları’nın açılış töreninde Türkiye’yi tanıtmak amacıyla konser verdi. 2014 yılında “Şark Usulü” isimli solo albümünü yaptı. Bu albümde Kanun sazı ile Türküler icra edip seslendirdi. 2015, 2016 ve 2017 yıllarında sırasıyla İsveç, Avustralya ve Amerika’da konserler verdi. Birçok ülkede konser veren ve festivale katılan usta kanun sanatçısı bugüne kadar Türkmenistan, Azerbaycan, Yunanistan, Almanya, Avustralya, Cezayir, Amerika, Çin, Katar, Estonya, Belçika, Kazakistan, Japonya ve Rusya’da Türk Halk Müziği alanında çalışmalarını gerçekleştirdi ve ülkemizi birçok platformda temsil etti. Turgay Coşkun’un Türkiye’de verdiği konserler ve katıldığı festivalleri görüntülemek için Konserlerimiz bölümünü inceleyiniz.

Turgay Coşkun ayrıca Ankara Televizyonu ve Radyosu’nun yayınlamış olduğu; “Bergüzar, Dem Bu Dem, Tatlı Dile Güler Yüze, Çalsın Davullar, Yeni Gün, Aydın Bakış, Bizim Ora Türküleri, Fısıltılar, Can-ı Gönül, Bahçe Biziz Gül Bizdedir” gibi birçok programda kanun sanatçısı olarak görev aldı ve müzik yönetmenliği yaptı. Evli ve iki çocuk babası olan kanun sanatçısı, halen Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Türk Halk Müziği korosunda Şef Yardımcısı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca usta Kanun sanatçısı Turgay Coşkun, saz arkadaşları ile birlikte Ülke TV’de yayınlanan “Ülke’nin Türküleri” programını hazırlayıp sunmaktadır. Turgay Coşkun Türk Halk Müziği çalışmalarını Youtube kanalı üzerinden paylaşmaktadır.

  • Kanun-Sanatçısı
    Turgay-Coskun-Konserlerimiz